skip to main |
skip to sidebar
Nasi Ambeng
BAHAN-BAHAN:
- 1 dulang nasi putih
- 1/2 ekor ayam
- 4-5 sudu makan serbuk kunyit (bercampur garam)
- 10-15 sudu makan mihun goreng
- 10-15 sudu makan serunding udang kering
- 10-15 sudu makan sambal goreng
- 1 biji timun / dihiris nipis
- 1 helai daun daun pisang / dibersih dan dibuang empulur.
- 10-15 ekor ikan bulu ayam
- 6-10 keping rempeyek
- Minyak masak secukup
CARA MEMASAKNYA:
- Perap ayam dengan serbuk kunyit kemudian digoreng hingga garing.
- Goreng pula ikan bulu ayam hingga garing.
- Potong dua daun pisang dan lapiskan sebelah belakangnya di atas dulang.
- Letakkan nasi di atas daun pisang. Diikuti dengan meletakkan mihun di atas nasi.
- Susun pula sambal goreng, diikuti serunding dan ayam goreng di sebelahnya membentuk bulatan (dengan kedudukan kaki ayam mestilah selari dengan pangkal daun pisang).
- Susun timun yang telah dihiris, rempeyek dan ikan goreng di antaranya sebagai pelengkap hidangan. Sedia dinikmati.
No comments:
Post a Comment