Wednesday, January 7, 2009

Nasi Ambeng

BAHAN-BAHAN:
  • 1 dulang nasi putih
  • 1/2 ekor ayam
  • 4-5 sudu makan serbuk kunyit (bercampur garam)
  • 10-15 sudu makan mihun goreng
  • 10-15 sudu makan serunding udang kering
  • 10-15 sudu makan sambal goreng
  • 1 biji timun / dihiris nipis
  • 1 helai daun daun pisang / dibersih dan dibuang empulur.
  • 10-15 ekor ikan bulu ayam
  • 6-10 keping rempeyek
  • Minyak masak secukup
CARA MEMASAKNYA:
  1. Perap ayam dengan serbuk kunyit kemudian digoreng hingga garing.
  2. Goreng pula ikan bulu ayam hingga garing.
  3. Potong dua daun pisang dan lapiskan sebelah belakangnya di atas dulang.
  4. Letakkan nasi di atas daun pisang. Diikuti dengan meletakkan mihun di atas nasi.
  5. Susun pula sambal goreng, diikuti serunding dan ayam goreng di sebelahnya membentuk bulatan (dengan kedudukan kaki ayam mestilah selari dengan pangkal daun pisang).
  6. Susun timun yang telah dihiris, rempeyek dan ikan goreng di antaranya sebagai pelengkap hidangan. Sedia dinikmati.

No comments: