Sunday, January 4, 2009

Kari Kepala Ikan Cara Nyonya

BAHAN-BAHAN:

1 potong kepala ikan merah / dibelah dua
50gm rempah kari ikan
1 tangkal daun kari
3 sudu makan air asam jawa
1 liter air
250ml santan
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya

BAHAN-BAHAN PES (DIKISAR)

1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
200gm bawang merah
100gm bawang putih
1 inci belacan
100gm cili merah
3 batang serai

BAHAN-BAHAN HIASAN:

4 biji bendi
1 biji terung
2 biji tomato
5 biji tauhu pok

CARA MEMASAKNYA:

  1. Tumis bahan dikisar bersama daun kari sehingga setengah masak.
  2. Masukkan serbuk kari dan kacau hingga wangi
  3. Masukkan air dan air asam jawa dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan santan dan ikan. (perlahankan api)
  5. Setelah ikan setengah masak, barulah dimasukkan bahan hiasan dan garam. Biarkan selama lima minit.

No comments: