1 potong kepala ikan merah / dibelah dua
50gm rempah kari ikan
1 tangkal daun kari
3 sudu makan air asam jawa
1 liter air
250ml santan
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
BAHAN-BAHAN PES (DIKISAR)
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
200gm bawang merah
100gm bawang putih
1 inci belacan
100gm cili merah
3 batang serai
BAHAN-BAHAN HIASAN:
4 biji bendi
1 biji terung
2 biji tomato
5 biji tauhu pok
CARA MEMASAKNYA:
- Tumis bahan dikisar bersama daun kari sehingga setengah masak.
- Masukkan serbuk kari dan kacau hingga wangi
- Masukkan air dan air asam jawa dan biarkan mendidih.
- Masukkan santan dan ikan. (perlahankan api)
- Setelah ikan setengah masak, barulah dimasukkan bahan hiasan dan garam. Biarkan selama lima minit.
No comments:
Post a Comment