BAHAN-BAHAN:
- 1 biji petola
- 2 tangkal cili merah
- 2 ulas bawang merah
- 400gm udang segar
- 1 ulas bawang putih
- Garam serta serbuk perasa secukupnya
- Suhun
- Petola dibuang kulit kerasnya serta dikikis sedikit kulit luarnya. Setelah itu dipotong bulat-bulat.
- Cili merah, bawang merah dan bawang putih dimayang halus.
- Udang dibersihkan serta dibuang kulitnya.
- Rendamkan suhun dengan air sejuk seketika. Sementara itu rebus air di dalam periuk.
- Masukkan bersama undang, bawang dan cili yang telah dimayang dan biarkan sehingga mendidih. Selepas itu masukkan petola dan tambahkan garam bersama serbuk perasa secukupnya.
- Biar seketika tapi jangan terlalu lama. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment