Friday, March 20, 2009

Petola Tumis


BAHAN-BAHAN:
  • 1 biji petola
  • 2 tangkal cili merah
  • 2 ulas bawang merah
  • 400gm udang segar
  • 1 ulas bawang putih
  • Garam serta serbuk perasa secukupnya
  • Suhun
CARA MEMBUATNYA:
  1. Petola dibuang kulit kerasnya serta dikikis sedikit kulit luarnya. Setelah itu dipotong bulat-bulat.
  2. Cili merah, bawang merah dan bawang putih dimayang halus.
  3. Udang dibersihkan serta dibuang kulitnya.
  4. Rendamkan suhun dengan air sejuk seketika. Sementara itu rebus air di dalam periuk.
  5. Masukkan bersama undang, bawang dan cili yang telah dimayang dan biarkan sehingga mendidih. Selepas itu masukkan petola dan tambahkan garam bersama serbuk perasa secukupnya.
  6. Biar seketika tapi jangan terlalu lama. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

No comments: