Monday, February 23, 2009

Kari Ikan


BAHAN-BAHAN:
  • 1 kepala ikan tenggiri
  • 2 sudu serbuk kari ikan
  • 200 gram santan
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 biji bawang merah
  • sedikit halba campuran
  • sedikit asam jawa
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 5 biji bendi
  • 2 biji tomato - dibelah dua
  • sedikit daun kari
CARA MEMBUAT:
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah dihiris. Masukkan daun kari dan halba campuran dan goreng hingga kekuningan.
  2. Kemudian masukkan air asam jawa dan rempah kari, kacau sehingga pecah minyak. Masukkan santan, kacau sehingga mendidih.
  3. Akhir sekali masuukan garam dan serbuk perasa diikuti dengan ikan. Masukkan juga bendi dan tomato sebagai hiasan. Biarkan hingga masak. Kemudian sedia dihidangkan untuk kita sama-sama menikmatinya bersama keluarga.
Selamat mencuba....

No comments: