Sunday, March 22, 2009

Sup Ekor Asam Pedas













BAHAN-BAHAN:
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 kg ekor lembu - direbus hingga empuk
  • 50 gm bawang merah
  • 50 gm bawang putih
  • 40 gm halia
  • 40 gm lengkuas
  • 4 batang serai
  • 50 gm cili padi
  • 5 tangkai daun kesum
  • 50 gm bunga kantan
  • 100 gm cili giling
  • 4 cawan air asam jawa
  • 2 sudu teh garam
BAHAN UNTUK HIASAN:
  • Bawang goreng
  • Daun sup
CARA MEMBUATNYA:
  1. Panaskan minyak masak, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan cili padi yang telah dikisar. Kacau hingga garing dan naik bau.
  2. Kemudianmasukkan cili giling, kacau hingga masak.
  3. Setelah garing, masukkan air asam jawa. Kacau rata-rata.
  4. Kemudian masukkan daun kesum dan bunga kantan.
  5. Akhir sekali masukkan garam. Taburkan daun sup dan bawang goreng untuk menambahkan aroma sup itu.

No comments: